A gyerekek okkal nem hallanak meg vagy figyelnek rád!

Fontos megérteni, hogy a gyereked MIÉRT nem hajlandó meghallani, vagy MIÉRT nem figyel rád, mielőtt rátérnénk a probléma megoldására, hogy hogyan és milyen taktikákkal oldod meg ezt. A szülők gyakran kétségbeesettek a HOGYANnal; hogyan vedd rá a gyereked, hogy halljanak meg, hogyan altasd el a gyereked, hogyan szüntesd meg a testvéri rivalizálást, hogyan vedd rá a gyereked, hogy az asztalhoz üljenek és egyenek. De először meg kell értened a MIT és a MIÉRTET az egyes viselkedések mögött, mielőtt sikeresen végrehajthatnád a felmerülő problémák megoldásának módját.

Miért nem figyelnek a gyerekek?
Tudom milyen kimerítő és frusztráló tud lenni ha a gyerekeid nem figyelnek vagy hallgatnak rád. Ha kiabálsz, vagy valaha is kiabáltál, vagy esetleg azon dolgozol, hogy felhagyj az ordibálási szokásoddal, akkor a nem figyelés lehet az egyik kiváltó ok. Amikor megkéred a gyereked, hogy tegyen meg valamit, és üres pillantást kapsz, nem kapsz választ, a véred forrni kezd, és valószínűleg úgy érzed, hogy dühöd szintje emelkedik. Az hogy a gyereked nem hallgat rád, nem könnyű elfogadni. Én azon dolgozom veletek szülőkkel, hogy eligazítsalak titeket, hogy miért nem figyel a gyereked, hogy segítsek megérteni a viselkedés mögött rejlő jelentést.
A 10 legfontosabb ok, amiért a gyerekek nem figyelnek:
Megbeszéljük a 10 legfontosabb okot, amiért a gyereked nem figyel rád, és fontos kiemelnem, hogy ezek nincsenek különösebb fontossági sorrendben.
1. számú ok
A gyerekek gyakran nem figyelnek, amikor a kapcsolódás hiányát érzékelik vagy érzik. Az erős kapcsolódás nélkül a gyerekek gyakran ellenállnak. A nem figyelés az ellenállás egyik formája.
A közösen eltöltött minőségi idő gyakran azonnali szembetűnő változást hoz ezen probléma feloldásában.
2-es számú ok
A gyerekek nem figyelnek, ha úgy érzik, hogy túlterheltek vagy „irányítottak”. Ha a gyereked úgy érzi, hogy mindig te vagy a főnök, és állandóan megmondod neki, mit tegyen, akkor figyelmen kívül fog hagyni, ezzel „felülkerekedve” rajtad.
3-as számú ok
Túl fáradt vagy túl éhes a gyerekek. Ne feledd, amikor a gyerekek túl fáradtak és/vagy túl éhesek, egyáltalán nem lehetnek elvárásaid. Elvárni tőlük, hogy figyeljenek és engedelmeskedjenek, ha túl fáradt vagy túl éhes, idő- és energiapazarlás.
4-es számú ok
Az elméjük „túlterhelt”, ahogy fejlődnek, növekednek és feldolgozzák mindazt, amit tanulnak. Néha a gyerekek úgy néznek ki, mintha eltávolodnának, de valójában dolgoznak és gondolkodnak. Ez néha úgy tűnhet, hogy nem figyel. Ez nem szándékosan történik, vagy nem azért, hogy bosszantson téged, ez csak a fejlődésük része.
5-ös számú ok
Nem figyelsz a gyerekeidre. Ha állandóan „fél figyelmet” adsz, vagyis nem nézed őket, amikor beszélnek, hanem folyamatosan azt mondják, hogy „anyaaaa, anyu, anyu”, de túl elfoglalt vagy ahhoz, hogy VALÓBAN odafigyelj, akkor azt tanulják tőled, ilyennek kell lennie a figyelemnek. Mint amikor beszélnek hozzád, de nem hallod amit mondanak. A figyelem hiánya a példa számukra, így nekik sem kell figyelniük. Emiatt jelentéktelennek érzi magát, ami gyengíti a kapcsolatodat vele, amiről már az első számú okként beszéltünk, amiért a gyerekek nem figyelnek rád.
6-os számú ok
Krónikus emlékeztető vagy. Szeretném, ha emlékeznél erre az idézetre: „Azok a gyerekek, akik feledékenyek, vannak szüleik, akik folyton emlékeztetnek.” Ha folyamatosan emlékezteted a gyerekeidet, hogy tegyenek valamit, megtanítod nekik, hogy ne figyeljenek. Nincs ok arra, hogy figyeljen, ha tudják, hogy többször is elismétled nekik, mígnem majd ordibálásig fajul a dolog. (ezzel kapcsolatban már csináltam is videót, illetve ide tartozik a 3K szabály is)
7-es számú ok
A végén úgyis megteszed helyettük. Ha mindig ott leszel, hogy kimentsd a gyerekeidet, valahányszor nem azt teszik, amit kérsz tőlük, akkor továbbra sem figyelnek majd rád, tudván, hogy te pótold a hiányosságokat. Megtanítottad nekik, hogy nem kell figyelniük, és nem kell felelősséget vállalniuk azért, amit kértél tőlük, mert a végén úgyis megteszed helyettük.
8-as számú ok
Hiányzik hogy végig vidd vele, és az üres fenyegetés királya vagy királynője vagy. Ha azt mondod a gyerekeidnek, hogy elveszed x-et, y-t vagy z-t, ha nem tesznek meg valamit,de végül mégis odaadod neki, akkor üres fenyegetőzést adtál. Például: „nem jöhet át az osztálytársad ha ezt meg ezt nem csinálod meg!” – aztán végül megcsinálod helyette, és az osztálytársa mégis átjöhetett. Ezért nem sikerült betartania. Ez arra tanítja őket, hogy ne hallgassanak rád, mert nem gondolod komolyan, amit mondasz, és nem azt mondod, amit gondolsz. (Fontos megjegyeznem, hogy a fenyegetés egyébként sem egy működőképes módszer, főleg nem hosszútávon, ráadásul ez egy olyan „módszer” ami félelemben fogja tartani, hasonlóan a büntetéshez. Lehet hogy alkalmanként „működik” de hosszútávon csak rombol!)
9-es számú ok
Nincsenek határok a helyükön. a gyerekek 2 előre meghatározott tevékenységgel születnek; az egyik az, hogy a kedvedben járjon, a másik pedig a határok feszegetése, amíg meg nem találják azokat. Ha nem szabtál meg határokat, a gyermeked nem érzi szükségét, hogy figyeljen, mert nem tudja, mit tegyen, hogy a kedvedben járjon. Továbbra sem fog figyelni, de feszegetni fogják a határaidat, amíg meg nem szabod azokat.
10-es ok
A gyerekeknek figyelemre van szükségük.
Ebben az esetben a nem figyelés az, ami jelenleg a gyerek számára „működik”.
Azzal, hogy nem figyel rád, dühössé, frusztrálttá tesz téged, folyton nyaggat és emlékeztet téged arra, hogy neki EZ „működik”! Ne feledd, hogy a gyerekeknek bármiféle figyelem „jó” amit megkapnak. Nekik nem számít hogy milyen figyelem, csak figyelem legyen. Így aztán továbbra sem fognak rád figyelni, amíg ez „működik” számukra.
Tehát, megvitattuk a 10 legfontosabb okot, amiért a gyerekek nem figyelnek rád. Végigdolgoztuk a „miért” hátterét, ami mögött a gyerekek nem figyelnek. Ezek a „miértek” a viselkedés kiváltó okai. A kiváltó okai annak, hogy a gyerekek miért nem figyelnek. Ennek ismerete segít jobban megérteni a gyermek figyelmi képességeinek hiánya mögött meghúzódó jelentést.
Szeretném, ha átnéznéd a fenti 10 okot, és gondold át a mindennapi nevelésed.
Az összes ok illik rád vagy a gyerekeidre, vagy csak néhány?
Az első lépés a változáshoz és ahhoz, hogy gyermekeid jobban figyeljenek rád, hogy átgondold mi történik a napi nevelésedben, hogy belemerülhessünk a megfelelő változtatásokba, amelyekkel eljuthatsz oda, ahová szeretnél!
A gyereked, figyelni fog, és meg is fog hallgatni, csak arra vár, hogy változtass néhány dolgon.
HA komoly változásokat szeretnél, hogy te és a gyermeked jobban érezzétek magatokat, hívj fel és FOGLALD LE az INGYENES, 30 perces felmérést a megadott elérhetőségeken.
Ez a hívás egy módja annak, hogy többet megtudjak a Te kihívásairól, és eligazítsalak abba az irányba, amelyről úgy érzem, hogy a leggyorsabb és legjobb eredményeket érheted el. Foglald le ezt a hívást, ha komolyan gondolod a következő lépések megtételét, elköteleznéd magad a folyamat mellett, és készen állsz arra, hogy többet megtudj arról, milyen lenne velem dolgozni!
A gyermeknevelés nem intuitív. Időt kell szánni a készségek elsajátítására! Meg tudod csinálni, tudom, hogy képes vagy rá!
Gajdán Éva Cintia, Alapító