Ma azt részletezzük, hogy az egyszerű kommunikációs váltások hogyan segíthetik az együttműködést és a figyelmet! Egy egyszerű módja annak, hogy megállítsuk a hatalmi harcokat és a véget nem érő „nem, nem, nem!”-et.

Egy egyszerű nyelvváltás ösztönözheti az együttműködést.

 

A legnehezebb dolog a gyereknevelésben annak a megértése, hogy nem szabad mindent „kitalálni”. A gyermeknevelés nem intuitív, hanem tanult készség. Olyan, amelyet mindenki elsajátíthat, ha időt szán arra, hogy megtanulja ezeket a készségeket.

A készségek nélkül hajlamosak vagyunk olyan stratégiák szerint nevelni gyerekeinket, amelyekkel nevelkedtünk, vagy összekeverjük az út során gyűjtött tanácsokat vagy információkat. Ez zavarba ejtővé válik a TE és a gyermeked számára, de következetlenséget is teremt, ami viszont több nem kívánt viselkedést eredményez.

Itt kezdődik az ördögi kör!

Ennek a ciklusnak az egyetlen módja, ha megtanulod azokat a készségeket, amelyekkel megváltoztathatod a szülői nevelést, hogy megváltoztasd gyermeked viselkedését.

Csináljunk ebből valamit ma Érted!

Beszélj a gyerekeiddel, hogyan szeretnéd, hogy beszéljenek veled.

A kölcsönös tisztelet kulcsa a pozitív szülői nevelésnek. Ha megpróbálod rákényszeríteni a hatalmat a gyerekeidre, vissza fognak szorítani, és kimeríted magad a hatalmi harcokban.

Beszéljünk a „nem” szóról
A szülők gyakran nincsenek tudatában annak, hogy milyen gyakran használjuk a „NEM” szót. Nos, nincs semmi rossz a „nem” szó használatában, de  szándékkal, és tudatosan kell használni a szót, különben elveszti jelentőségét! Ha megállsz és átgondolod a napodat, úgy érzi, hogy a nem szó gyakori előfordulás? Gyakran fogunk robotpilótán dolgozni, és a NEM csak úgy jön ki, hogy nem szánunk időt arra, hogy átgondoljuk, mire mondunk „nem”-et vagy miért.

Amikor egész nap NEMet mondasz, a gyerekeid dühbe gurulnak, dührohamot kapnak vagy kiabálnak…

A gyereked FŐ célja, hogy lásson, figyeljen és megértsen.
Annak érdekében, hogy gyereked úgy érezze, hogy látta, hallotta és megértette, fontos, hogy valóban  meghallgassák ŐT. Szülőként gyakran annyira elfoglalt vagy, több mindent csinálsz, és versenyzel, hogy elérd a listádon szereplő összes dolgot. Ez arra késztet téged, hogy több feladatot végezz egyszerre, és félig figyelj, amikor gyermekeidnek szükségük van rád. Jellemzően az történik, hogy kérdeznek tőled valamit, és te „valahogy” figyelsz rá, amikor elpakolsz, vagy vacsorát főzöl stb…

Hajlamos vagy „autopilótán”, különösebb gondolkodás nélkül válaszolni, általában gyors „nem”-el.
Például: „Hé anya, mehetünk a parkba?”

Anya vagy apa: „Nem, nem most tehetjük meg”

A gyors „Nem” robotpilóta helyett próbáld meg azzal kezdeni, hogy „azt hallom, hogy szeretnél…”

– Úgy hallottam, szívesen elmennél a parkba. Hadd lássam, mikor tudjuk ezt megvalósítani.”

Nézzünk egy másik példát, amellyel több ügyfelem is küzdött. A gyerekek fagylaltot akarnak reggeli előtt!

„Anyu, kaphatok fagylaltot reggelire? Kérlek, kérlek!”

Anya vagy apa: „Nem, természetesen nem lehet fagylaltot reggelizni!”

Ez a hirtelen nem, dühössé, vagy szomorúvá teszi a gyereked, és valószínűleg dührohamot kap, vagy nagyon szomorú lesz. Ami aztán feldühít, frusztrálttá tesz téged, és elkezdődik a hatalmi harc! A nyelv megváltoztatásával segíthet neki úgy érezni, hogy meghallják őt, anélkül, anélkül, hogy fagylaltot kellene adnod neki reggelire.

– Hallom, kérsz egy kis fagyit. Ebéd vagy vacsora után is ehetünk, te döntöd el.”

A nyelvváltás gyakorlást és következetességet igényel.

A változáshoz időre, gyakorlásra és következetességre van szükség. 66 nap kell ahhoz, hogy felhagyjunk egy régi szokással, és újat alakítsunk ki. Ha elkezdesz új stratégiákat megvalósítani, add meg magadnak a kegyelmet, és tudd, hogy hibák fognak történni. Szedd össze magad és tarts ki magad mellett! Megfelelő cselekvési tervvel, támogatással és elszámoltathatósággal elérheted és el is fogod érni céljaidat!

KÉSZENÁLLSZ TÖBB EGYSZERŰ STRATÉGIÁT TANULNI?

HA komoly változásokat szeretnél, hogy te és a gyermeked jobban érezzétek magatokat, hívj fel és FOGLALD LE az INGYENES, 30 perces felmérést a megadott elérhetőségeken.

Gajdán Éva Cintia, Alapító