Az egyik legnehezebb dolog, amit a szülőktől hallok, akikkel konzultálok, az az, hogy nem élvezik a gyereknevelést.
Arra jutottak, hogy amit csinálnak, nem működik, belefáradtak a csatába, és reménytelennek érzik magukat. Az ok, amiért a szülők nem élvezik a gyerekeikkel töltött időt, vagy a szülői nevelést, gyakran az, hogy nincsenek egyértelmű határaik. Nehéz meghatározni a határokat, és ez az, ahol a szülők küzdenek. A határok felállítása nem intuitív, szeretni a gyerekeid igen. A korlátok és határok megállapításának megtanulása tanult készség, nem jön magától. Ha megtanulod, hogyan szabj határokat és világos korlátokat, akkor könnyebb és élvezetesebb napjaid lesznek a gyerekeiddel, harc nélkül!
A szülők küzdenek a határokkal – íme 3 tipp a világos határok meghatározásához:
Szülőként azt akarod, hogy gyermekeid boldogok legyenek. Ezt teljesen megértem, hiszen összességébe 14 év tapasztalattal rendelkezem gyerekekkel és szülőkkel. Tudom, hogy senki sem szereti, ha a gyerekeit idegesnek látja. De van egy finom határvonal aközött, hogy megpróbáljuk boldoggá tenni vagy „megtartani” a gyerekeket, és aközött, hogy korlátokat és határokat szabunk. A megfelelő információk birtokában sokkal könnyebb egyértelmű határokat felállítani. Ha megtanulod az igazságos, szilárd és következetes határok felállításának készségeit, akkor képes leszel kialakítani azt a kölcsönös tiszteletet a gyermekeiddel, amelyre mindig is vágytál.
A gyereked nulláról százra megy…
Úgy érzed, mintha tojáshéjon sétálnál, miközben megpróbálod elkerülni az epikus dührohamokat? Az idegeiden táncolnak és nincs energiád megbirkózni egy újabb teljes kitöréssel?
Mindez ismerősen hangzik, de egyszerűen nem tudod, hogyan szabj határokat?
Egy dolgot meg kell fontolnod, mielőtt azt várnád, hogy a gyermeked kövesse az új határokat, és például aludjon. Ha gyermeked nem alszik minőségben és mennyiségben, rossz viselkedésre van ítélve.
A gyereked küzd (veled) az alvással? Készíts egy egyszerű lefekvésidőt rutinnal, két hét vagy kevesebb alatt egy gyengéd és támogató tervvel, és kerüld el a nem kívánt viselkedések 90%-át – Ezzel kapcsolatban mindenképp keress meg engem, ha ez a rész problémát okoz.
A korlátok és határok felállítása megnyugtatja a gyermeked.
Bármennyire is küszködnek a szülők a határok felállításával, mert csak azt akarják, hogy gyermekeik boldogok legyenek, a határok valójában biztonságérzetet adnak gyermekednek. Amikor a gyermeked ismeri a határaidat, azt is tudja, hogyan kell a kedvedben járni és megfelelni az elvárásaidnak. Ez a gyermeked viselkedési igényének nagy része. A nem kívánt viselkedések elkerülése érdekében naponta ellenőrizned kell gyermeked viselkedési szükségleteinek ütemtervét. Világos és határozott korlátok felállításával segíted a gyermeked abban, hogy valódi sikerélményt érezzen.
Íme, amit tudnod kell a határokról:
-A gyerekeid igénylik a határokat, és tőled várják ezeket
-A határoknak konkrétnak, világosnak és következetesnek kell lenniük (3K határai)
-Könnyed érzést adnak gyermekednek
-Csökkenti a szorongást
-Világosan megmutatja a gyerekednek, hogyan lehet a kedvedben járni
-Segít, hogy a gyerekednek ne essen nehezére az együttműködés, élvezze azt
-Segít elkerülni a nem kívánt viselkedést, vitákat

3 tipp az egyértelmű határok meghatározásához:

Tudom, milyen nehéz lehet egyértelmű határokat felállítani,de csak egy kis gyakorlásra és időre van szükséged ahhoz, hogy tapasztalt határszabóvá válj! Kövesd ezt a 3 tippet, hogy egyszerű határokat szabj, és megállítsd a határokkal való küzdelmet.

-Szabd meg a határait (készíts egy tervet, majd oszd meg vele)

-Tanítsd meg gyermeked, fokozatosan. (fontos hogy lépésről lépésre haladjatok, engedd meg hogy beépüljenek a rutinok és új szokások)

-Vidd végig vele (ez csapat munka)

A valódi élet határai
Azt akarom, hogy minden határod konkrét, világos és következetes legyen (3 K határok). Ez azt jelenti, hogy minden korláttal fekete-fehér vagy. Ha nem vagy 3 K-s a határaiddal, akkor belépsz az szürke zónába, ahol a gyermeked nem tudja (mert homályos minden), hogyan kell a kedvedre tenni, vagy megfelelni az elvárásaidnak, vagy a család alapvető szabályainak. Itt több dührohamot, nyafogást és visszalökést látsz.
Szürke zónahatárok = hatalmi harcok
Fekete-fehér határok = könnyű szülői nevelés
1. példa: étkezési idő
A gyermeked folyamatosan elmegy az asztaltól. Eleged van abból, hogy újra és újra megkéred őt, hogy üljön le, és minden étkezés hatalmi harccal végződik. A gyerek továbbra is leereszkedik, és részt vesz ebben a küzdelemben, mert ez működik számára. Ez, amikor leérnek, felveszed a kötél végét, és küzdesz velük. Ha újra és újra megkéred őt, hogy üljön le, az negatív (!) figyelmet és hatalmat ad nekik.
Ehelyett használd a 3 K-t, (gyakorolj, legyél példakép és beszélj vele az új tervekről), és kövesd vele azt.
Ha a gyerek megismétli, akkor tudja a tervet. Ezen a ponton a te feladatod, hogy ezt kövesd, hogy gyermeked bizalmat építsen feléd és az új korlátokba. Adj neki időt.
MEGJEGYZÉS: Ne felejtsd el a gyakorlás és hogy példakép legyél nagyon fontos lépés, hogy megbizonyosodj arról, hogy gyermeked megérti és érti az elvárásaidat!
2. példa: képernyőidő
A gyereked nem kapcsolja ki a kütyüjét. Úgy érzed hogy már a függői és ez minden, amit csinálni akarnak. Megőrjít, és bűntudattal tölt el. Hatalmas ordibálás minden alkalommal, amikor megkéred őket, hogy kapcsolják ki a képernyőt.
Ehelyett jelöld ki előre világos határokat, tanítsd meg, (gyakorolj, légy példakép és beszélj az új tervekről), és kövesd azokat.
Tartsd észben:
-Győződjön meg arról, hogy korlátaid igazságosak
-Vedd figyelembe gyermeked életkorát és állapotát
Ha belefáradtál a napi harcokba, és megoldásra vágysz – Keress meg engem – Beszélgessünk!
Több szülői eszközt szeretnél?
Írj nekem egy e-mailt, vagy hívj fel, és dolgozzunk együtt 🙂 
Gajdán Éva Cintia