Millió cikk található az interneten, amelyek elmondják, hogyan kell gyerekbarát esküvőt tartani. Némelyikük hasznos, van, amelyik túlzásba esik. De ma egy de én felborítom az asztalokat, és beszélek inkább a szülőbarát esküvőkről.

Nem olyan nehéz gyerekbarát esküvőt tartani.

Olyan kultúrában élünk, amely egyre inkább a gyerekek által jóváhagyott terekre és a felnőttek által jóváhagyott terekre oszlik. És egyre trükkösebb szülőként navigálni egy olyan helyen, amelyet nem csak családok számára terveztek.

Ez azt jelenti, hogy a szülő stresszel, mert az esküvőtökön attól tart, hogy hogy a gyereke valami különlegeshez fog hozzányúlni, vagy futni fog, amikor sétálnia kellene, vagy sírni fog, amikor csendben kellene lenni. Tehát a kérdés az: hogyan legyenek nyugodtak a szülők az esküvőn, ami automatikusan javítani fog a gyerekeik helyzetén.

Egy esküvő napján a legkisebb lányvendég azt súgta nekem: „Ez. a legszebb és legjobb esküvő az egész világon” Hogy? Oh istenem ezek. a pillanatok…Minden másodpercét megérte, hogy ott legyünk a csapattal (és a szülei hasonlóképpen kényelmesen és jól érezték magukat). Tehát itt vannak az alapok ahhoz, hogy a szülőket – és imádnivaló utódaik– jól érezzék magukat az esküvőn.

Az „ingyenes bébiszitter” olyan csemege ami valódi luxus egy szülő számára, mivel ők leginkább abban reménykednek, hogy az esküvő valamiképpen gyermekbarát lesz.

Az igazi gyermekbarátságnak semmi köze a Te általad biztosított vagy esetleg nem biztosított játékokhoz, sem a dekorációhoz, sem a témához. A formális fekete nyakkendős koktélesküvők lehetnek gyermekbarátok, a piknikes esküvők pedig gyermekbarátok. A szülők abban reménykednek, hogy a házigazdák rájönnek, hogy a gyerekek gyerekek, és még a jól nevelteknek is szaladgálniuk kell, hogy kiengedjék a gőzt, és hamar elfáradnak.

Egyesek számára magától értetődő, hogy fiatal vendégek együtt ünnepelnek veletek, de mások számára ez egy hihetetlenül vitatott döntés lehet, amely elgondolkodtathatja a a barátokat és a családot.

Ez az „én esküvőm, az én választásom” esete, amely nem veszi figyelembe a gyermekfelügyelet megtalálásának költségeit és nehézségeit? Minden véleményt hallottunk a nap alatt erről a témáról az esküvőket vagy csak szimplán a gyerekfelügyeletet illetően, és az igazság az, hogy azt kell tennetek, ami megfelelő az esküvőtökhöz, mindent figyelembe véve a költségvetéstől a helyszín kapacitásán át a családi elvárásokig.

Akár tudjátok, hogy lesznek-e gyerekek az esküvőn, akár a döntési szakaszban vagytok, összeállítottam egy útmutatót, amely mindent tartalmaz, amit figyelembe kell vennetek annak érdekében, hogy a fiatal és idős vendégek nagyszerű napot töltsenek ezen a kivételes napon.

A gyerekmenütől a gyerekfelügyeleten át a beengedhető gyermekek kiválasztásának etikettjéig itt találjuk a válaszainkat néhány népszerű kérdésre a gyerekekkel kapcsolatban az esküvőkön – valamint azokra a kérdésekre, amelyeket fel kell tennetek magatoknak, amikor döntést hoztok.

Rendben van a gyerekmentes esküvő? Teljesen rendben van egy csak felnőtteknek szóló esküvő, különösen, ha nagyon formális. Ehhez az ötlethez már vannak kifejezetten felnőtt barát szállodák is, mint például a Patak Park Hotel (www.patakhotel-visegrad.hu).

Legyetek tudatában annak, hogy felborzolhatja a tollakat, és korlátozhatja a felnőtt vendégek számát, de a másik oldalon az esküvők nagyon drágák, és a ceremónia alatti kisgyerek dührohama felboríthatja a hangulatot! Megtörténhet az ilyesmi. Ez olyan mintha magam ellen beszélnék, de azt gondolom a legegyenesebb ha nyílt lapokkal játszunk.

A gyerekek rengeteg nevetést, szórakozást és hangulatot kölcsönöznek az esküvőnek. Ezek a mesés fotók és vidám (és kaotikus) pillanatok olyan emlékek, amelyeket örökké őrzöl.

Mire számíthattok, ha úgy döntötök, hogy nem vállaljátok gyereket az esküvőtökön?

Ha úgy döntenétek, hogy csak felnőtteknek szóló meghívó legyen, ezt nagyon egyértelműen jelezni kell a meghívón. Ez lehetővé teszi az emberek számára, hogy azonnal intézkedjenek a gyermekek felügyeletéről. Ha egy vendéget ez dühít, akkor magyarázzátok el, hogy ez a te és párod döntése, és sajnáljátok, hogy emiatt dühös, de remélitek, hogy elfogadja a döntéseteket.

Készüljetek fel arra, hogy ha úgy döntötök, hogy nem hívtok meg gyerekeket, néhány vendég nem tud jönni. Akár azért, mert a gyerek túl kicsik ahhoz, hogy otthon hagyják, akár a bébiszitter költségek túl magasak, előfordulhat, hogy egyesek, akiket szívesen látnátok – még a szűk családtagok is – nem tudták megtenni. Ha kétségbeesetten szeretnétek, hogy egy bizonyos személy eljöjjön, előfordulhat, hogy át kell gondolnotok a csak felnőtteknek szóló meghívót.

Meghívhattok néhány gyereket az esküvőre, mások gyerekeit pedig nem?

Trükkös terület. A legjobb, ha ragaszkodunk ahhoz hogy meghívunk minden gyereket, vagy egyet sem, de persze vannak amelyek kivételt képezhetnek.

Javaslom, hogy húzzátok meg a határt akár a közvetlen család gyermekeinél és/vagy a násznépnél (pl. koszorúslányok vagy vőfélyek gyermekei). De az ilyen kivételezésnél szinte elkerülhetetlen a rossz szájíz azokkal a vendékekkel kapcsolatosan akiknek a gyerekeit nem akarjátok hogy részt vegyenek az esküvőn.

Egy koszorúslány és nyoszolyófiú csodálatos része lehet a napnak, és szívesen hívjátok meg őket anélkül, hogy más gyerekeket hívnátok meg, különösen, ha egy kicsit idősebbek. Egy hároméves koszorús kislány aranyosan nézhet ki, de ne feledjétek, hogy több odafigyelést igényel, mint egy hétéves.A gyerekek száma és életkora valóban megváltoztathatja a nap hangulatát, ezért érdemes ezt alaposan átgondolni.

Felírjátok-e a gyerekek nevét az esküvői meghívóra?

Nagyon világosan meg kell címeznetek a meghívásokat, hogy elkerüljétek a félreértéseket; A kommunikáció kulcsfontosságú annak elkerülése érdekében, hogy valaki félreértse a helyzetet.

Ha a gyerekek meghívást kapnak, írjátok rá a nevüket a meghívóra, bár a borítékra nyugodtan ráírhatjátok, hogy „a” vagy „Mr and Mr Jones és családja”.

A hagyomány azt mondja, hogy minden 18 év feletti embernek külön meghívót kell kapnia, de ha még otthon él a szüleivel, akkor teljesen rendben van, ha az ember ráírja a nevét a családi meghívóra.

Ha nem hívjátok meg a gyerekeket, lényegesen fontos ezt egyértelművé tenni. Nem elég csak a két felnőtt nevét feltüntetni a meghívón, hiszen (számunkra ismeretlen okokból) néhány vendég ezt még mindig úgy olvassa, hogy az egész családot jelenti!

Javasolom, hogy írjatok egy sort a meghívók aljához az alábbi kifejezések közül:

„Kérjük, vegyétek figyelembe, hogy ez egy csak felnőtteknek szóló esküvő lesz”
„A helyszűke miatt csak a násznép gyermekeit tudjuk fogadni. Reméljük, hogy az előzetes értesítés azt jelenti, hogy továbbra is tudtok részt venni.”
„Nagyon sajnáljuk, de helyszínünk jellege miatt 18 éven aluliakat nem tudunk meghívni az esküvőnkre.”
„Különleges napunk csak felnőtteknek szól; köszönjük a megértést.”

Azt javaslom hogy ha tehetitek, legyetek egy lépéssel előbbre. A kisgyermekes szülőknek tervezniük kell, ezért hívjátok fel őket, hogy erősítsék meg, hogy a gyerekeket meghívjátok-e vagy sem, és magyarázza el, hogy lesz-e szórakoztatás és gyermekfelügyelet a gyerekeknek vagy sem.k

És ezzel elérkezett a pont, ahol megszületik a kérdés, hogyha úgy döntötök hogy lesznek gyerekek a nagy napon.

Hogyan vonhattok be gyerekeket az esküvőbe?

A dühroham kivédésének egyik módja a kisgyermekek lefoglalása; ez azt jelenti, hogy adunk nekik néhány feladatot!

A koszorúslány és nyoszolyó fiú szerepek eléggé magától értetődőek. Sétálnak majd a folyosón a többi felnőtt koszorúslány előtt, virágszirmokat szórnak szét, vagy viszik a gyűrűket (ha elég idősek ahhoz, hogy ezt rájuk lehessen már bízni).

De nem ez az egyetlen kötelesség, amit a gyerekek meg tudnak csinálni. Mit szólnál, ha kezelnék a vendégkönyvet? Ők lehetnek a „A fő stylistok”, akik a kellékek kiosztásáért felelősek a fotófülkénél. A tinédzserek irányíthatják a vendégeket, hogy hol parkoljanak.

Mik lehetnek a  szórakoztatásának legjobb módjai az esküvőkön?

Szerencsére van egy egész halom ötletem, hogy szórakoztassuk a gyerekeket az esküvőkön, de itt van néhány kedvencem:

  1. Legyen egy Disney-filmekkel, társasjátékokkal és egészséges harapnivalókkal.

  2. Adjon akciócsomagokat vagy ajándéktáskákat esküvői ajándékként a gyerekeknek; a beszédek alatt a fejtörőket és a színezést is megoldhatják, hogy ne unatkozzanak

  3. Béreljetek kültéri játékokat vagy beltéri játéktermi gépet – annyi a választék, hogy minden korosztály imádni fogja.

  4. Állítsatok fel egy kézműves sarkot színes papírral, zsírkrétával és tollal, és engedjétek el a gyerekeket

Mit tudtok tenni, hogy a szülők is felhőtlenül élvezhessék az esküvő minden pillanatát?

Ha tetszik az ötlet hogy a gyerekek részt vesznek az esküvőtökön, de szeretnétek hogy a szülők is kapjanak egy kis szabadságot, akkor jövünk mi a képbe.

A MiniGuru gyermekfelügyelet és animáció választásának leggyakoribb oka az, hogy így a menyasszony, a vőlegény és a vendégek élvezhetik a napot anélkül, hogy aggódniuk kellene a gyerekek miatt. Sok ügyfelünk van, akik menyasszonyok/vőlegények, akiknek saját gyermekeik vannak, és szeretnék teljes mértékben élvezni a napot, de azt is tudják, hogy gyermekeik biztonságban lesznek és kiválóan gondoskodunk róluk.

A MiniGuru segítsége lehetővé teszi, hogy azok a vendégek is részt vegyenek az esküvőn, akik egyébként nem tudnának eljönni, hogy részesei legyenek a napnak. Végül mindenki számára enyhítjük a sok stresszt, és egy kicsit gördülékenyebbé tesszük a napot.

Engedjétek át magatokat az esküvő varázsának, a gyerekeket pedig bízzátok ránk.

Gajdán Éva Cintia