Mi lenne, ha azt mondanám, hogy néhány dolog segíthet elaltatni a kisgyereket?
Nos, csak olvass tovább, mert pontosan erről fogok beszélni veled!
Kisgyerekekkel gyakoriak lefekvés előtti kihívások:
A kisgyerekek lefekvés előtti kihívásai az egyik legnagyobb csalódás a szülők számára. Legyen szó esténként lefekvés előtt a következőkről:
Elakadt taktika amit eddig alkalmaztál
Nem figyel
A gyerekeknek állandó emlékeztetőkre van szükségük
Újra és újra fel kell kelni az ágyból
Több vízre van szüksége, vagy még egyszer kell bili/wc
Íme egy kisgyermek alvástörténete…
Hadd mondjak el egy gyors történetet egy gyerkőcről akire vigyáztam, nevezzük őt Péternek, a kiságyról az ágyra való átállásról. 23 hónapos volt (teljesen kisgyermek módban), és kiságyból „nagyfiús ágyba” költöztettük, hogy a kiságy elérhető legyen a hamarosan megszületendő kisöccse számára. Megtörtént az átállás, és a dolgok simán mentek, valójában olyan zökkenőmentesen, hogy el sem hittük az anyukával. Ugyanaz a rutin, ugyanaz a lefekvés, csak most a nagyfiú ágyában feküdt. Egészen addig, amíg… Egy este úgy döntött, hogy nem fog az ágyában maradni. (Ugh!!!!)
Péter nem akar az ágyban maradni
Péter hamar rájött, hogy szabad akaratából ki tud szállni, és őszintén szólva elég okos volt ahhoz, hogy tudja, nem tudjuk rávenni, hogy ágyban maradjon (gőzt ki a fülemből és az orrlyukaimból!) Tanácstalan voltam, és fogalmam sem volt hogy mit tegyek. Az egyetlen dolog, ami eszembe jutott, hogy megmondjam neki, hogy be kell zárnom az ajtaját, ha felkel az ágyból ( eközben túlterhelt bűntudat és rossz érzés hogy nem tudok jó szakembernek lenni). Szóval teljesítettem a szavamat, és amikor kiszállt, azt mondtam neki, hogy bezárom az ajtót, és kinyitom, ha elalszik. Itt tartottam kívülről az ajtót, miközben sírt és sikoltozott. (Nem a legjobb szitter pillanatom, kellemetlen).
Kellett egy jobb módszer…
Itt is tudtam, hogy kell egy jobb módszer. Több mint 5 évvel ezelőtt kitaláltam a saját gyengéd, bűntudatmentes alvástanítási módszeremet. Egy módszer, amely miatt nem kell idegesnek éreznie magát az embernek, és nem kell bűntudattal vagy szégyenérzettel töltened az estéket. Alvásterv, amely segít a kisgyermekeknek és minden gyereknek, akik nagy gyerekágyban fekszenek, hogy két hét vagy annál rövidebb idő alatt könnyen elaludjanak. Ez a módszer már nagyon sok ügyfélnél bevált, és most rajtad a sor!
A kisgyermeket aludni tanító munkája nem kell, hogy harc legyen, de következetesnek kell lennie. A lefekvés előtti céloknak igazságosnak, világosnak és következetesnek kell lenniük, hogy ösztönözzék a gyerekek együttműködését. Lehet, hogy azt gondolod magadban: „Nos, ez minden remekül hangzik, de hogy a fenébe tudom ezt megvalósítani???”
Könnyedén elaltathatod kisgyermekedet, akárcsak a többi családom tette, ha a 3 egyszerű tanácsommal kezded!
1 tipp: korai lefekvés
Korai lefekvés a rohanás elkerülése érdekében. Kezdj el mindent korábban, hogy te és a gyermeked érezhesse az irányítást. Amint te vagy gyermeked rohanás vagy nyomás alatt érzitek magatokat, mert már késő van, a dolgok harciassá válnak. Egyre jobban fogsz aggódni, hogy túl kevés az idő a lefekvéshez, és a gyerekek érezni fogják hogy stresszelsz, és elkezdenek „támadni”. Ha sietteted a gyerekeidet, nem érzik magukat fontosnak, és azt fogják érezni, hogy nincs időd rájuk. Ez arra ösztönzi őket, hogy cselekedjenek, mivel nagyobb figyelmet szeretnének kapni tőled.
Az emlékeztetők egy másik okuk annak, hogy gyermekeid meghosszabbítják a lefekvést. Egy másik dolog, ami gyakran előfordul, amikor késik vagy sietős lefekvéskor, az az, hogy elkezdhetsz emlékeztetőket ajánlani. Emlékeztetni fogod gyermekeid, hogy vegye fel a pizsijét, vagy mosson fogat. Emlékezteted őket, hogy hagyják abba a vacakolást, különben nem lesz estimese. Az emlékeztetők balra, jobbra és középre repülnek, de senki sem figyel. A lefekvés teljesen kaotikussá, stresszessé válik, és minden lesz, csak nem harcmentes lefekvés.
Korai időpontok, hogy a gyereked könnyen elaludjon. Minden gyerek boldogul, ha jól kipihent. Tudtad, hogy gyermekednek belső alvásórája van? Ez a cirkadián (élettani napszaki ritmus) ritmusuk. Ez a természetes alvásóra úgy van beállítva, hogy gyerekeid korán lefeküdjenek és korán keljenek. Ezekben az órákban a gyereked együttműködőbben fog lefeküdni, könnyebben elalszik és mélyebben alszik. Ha éjszakai ébredéssel küzdötök, azt javaslom, nézd meg a gyermeked aktuális lefekvés idejét. A korábbi lefekvés segít megszüntetni az éjszakai ébredést.
Na de akkor mikor kell lefeküdni a gyermekemnek?- kérdezed te, teljesen jogosan.
A gyereked optimális alvási időszakának megtalálása kulcsfontosságú a harctól mentes lefekvésidő megteremtésében, valamint általánosságban a könnyebb szülői nevelésben. Általános ökölszabály minden gyerek számára: a korábban jobb.
A túlfáradt gyerekek dührohamot kapnak. Hideg, kemény tény! Ha a gyereked jól alszik, kevésbé fog dührohamot okozni.
2. tipp: Tiszta lefekvés előtti rutin
Hozz létre egy világos lefekvés előtti rutint, amelyet gyereked este könnyen követhet. Rendkívül hasznosnak tartom egy lefekvés-ábra létrehozását, amelyet gyereked önállóan vagy a te támogatásoddal követhet. Gondolj a munkában vagy otthon töltött mozgalmas napjaira. Ha leírsz valamit, vagy létrehozol egy „teendők” listát, akkor gyakran jobban összpontosítasz az aktuális feladatokra (ezt én is alkalmazom a vállalkozásomban, csak én csatatervnek hívom). Ugyanez vonatkozik rátok is a gyerekekkel. Ha a lefekvés előtti rutinotok világos és könnyen követhető, le van írva az állandó szóbeli emlékeztetők helyett, akkor azt tapasztalod, hogy gyermekeid jobban koncentrálnak. (Ha még nem tudnak írni-olvasni, lehet használni szimbólumokat).
A gyerekek szeretik érezni a kontrollt és a hatalmat. A független lefekvés-ábra segít nekik lefekvés előtti műsort futtatni, de pozitív módon. Az ábrák a helyükön vannak, ahelyett, hogy emlékeztetőket kellene adnod, most egyszerűen és nyugodtan megkérdezheted gyermekedtől,
„Hogy alakul a lefekvés ábrád? Amint mindent befejezett a listán, elkezdhetjük az estimesét!”
3. tipp: Készíts alvási cselekvési tervet, amiben jól érzed magad
Biztos van terved! Szervezd meg magadnak és készülj fel. Egyértelmű cselekvési terv nélkül nem tudsz segíteni a gyerekednek könnyen elaludni. Az alvástervnek olyannak kell lennie, amelyben jól érzitek magatokat. Ha úgy döntesz, hogy kipróbálod az „ordibálást”, és nem érzed ettől a módszertől jól magad, akkor NE CSINÁLD! Garantálhatom, hogy kipróbálod egy, esetleg két éjszakára, de az érzelmi kapcsolódásod és bűntudatod túlzásba lendül, és leállítja a tervet. Ez csak megnehezíti a kisgyerek alvását. Ne kezdd el addig, amíg nincs alvási cselekvési terved, amiben jól érzed magad. Könnyen, könnyek nélkül megtaníthatod a gyermeked aludni. Lehetsz gyengéd, támogató, amivel lehetővé teszed, hogy irányítod őt/őket az út mentén. 
A gyerekek önálló alvásra való megtanítása életkoruktól is függ. 

Gajdán Éva Cintia