Milyen a jó anya?

Nos, immáron 14 éve foglalkozom gyerekekkel, és elmondhatom, hogy nagyon sok tapasztalatot sikerült felhalmoznom az évek során. Az egyik legkedvesebb „hobbim” mégis az, hogy hallgatom az anyukákat. Figyelem őket, mesélnek, és csodálom azt, ahogyan a hétköznapokat megélik, csodálom őket azért, mert Anyák.

Sokan kíváncsiak, milyen is a jó anya és egy jó anya milyen tulajdonsággal rendelkezik.
Először is ha egy jó anyáról beszélünk, rá kell néznünk, hogy ez nem jelent egyet a tökéletességgel! Egy anyuka sem tökéletes, vagy akar egyáltalán bárki tökéletesnek lenni?
A jó anya mindig törekszik a legjobbnak lenni, amennyire csak tud. Az anyaság útján elkövet hibákat, összeszedi magát, majd újra megpróbálja.

Ez a szépség abban, hogy milyen egy jó anya, mert mindig megpróbál a legjobbnak lenni.
Egy jó anyuka önzetlen, de mégis felismeri, hogy szüksége van „én idő”-re, hogy tudjon gondoskodni a családjáról. Egy jó anya tanítja a gyermekeit, és példát mutat még ha nehéz is. A jó anya ott van a gyermekeinek amikor a legnagyobb szükségük van rá, de hagyja őket szárnyalni, ha készenállnak rá.

A jó anya gyermekei, ha elesnek, vagy nehézségei akadnak akkor ott van nekik, hogy felsegítse őket, és hogy bátorítson egy újabb próbálkozásra.
Annyira sok tulajdonság van, ami egy jó anyát jó anyának minősít.
Szóval hogyan legyünk jó anyák… vagy hogyan juthatunk el a „jó anya” kategóriába?

Tehát itt van ez az ősrégi kérdés: hogyan legyünk jó anyák?!

Itt van nektek néhány nézőpont, amire rá tudsz nézni vagy egyszerűen csak szembesülj vele: Jó anya vagy!

1, Ismerd fel a belső kritikát.

Egyetlen szülőnek sem szabadna hasonlítania magát a másikhoz. Ahogy a gyerekek, így egy szülő sem ugyanolyan. És minden nevelésnek megvan a saját helye. Az anyukák agyonkritizálják saját magukat, és még fel is mennek az instagramra, ahol különböző anyukák tökéletes képeket posztolnak, álszent anyatigris cikkekkel. Kérlek, hogy ne hasonlítsátok magatokat ezekhez a tévképekhez, mert ezek nem igaziak és mert azon kapod magad, hogy te miért nem tudsz úgy viselkedni, vagy kinézni, mint azok az anyukák. Hagyjátok abba, hogy hasonlítgatjátok egymást más szülőkhöz vagy anyukákhoz.
Tehát amint felismered, hogy mennyire kritikus vagy magaddal, és ezt abbahagyod, mint ahogy azt is hogy hasonlítgatod magad más szülőkhöz, elkezded érezni, hogy a jó anyák csoportjába tartozol.

2. A te legjobb változatod pontosan elég jó!

Minden anya törekszik, hogy a legjobbat adja, de a probléma akkor kezdődik, amikor azt hiszitek kedves szülők és anyukák főleg, hogy a legjobb, amit adni tudtok, az nem elég. Nem számít, hogy mit csinálsz, de azt érezheted, hogy az erőfeszítéseid egyszerűen nem elegek, de csak egy pillanatra jusson eszedbe, hogy a kislányod vagy kisfiad ezt hogyan látja, főleg, amikor még kicsik. Azt hiszed, hogy arra fognak majd emlékezni, hogy nem vetted meg neki azt a csoda gyurmát a boltban? Nem! Arra fognak emlékezni, hogy milyen jól szórakoztatok a parkban, hogy a helyett, hogy megvetted volna azt a gyurmát tök feleslegesen, közösen készítettetek otthon só liszt gyurmát. A gyerekek a közösen eltöltött időt értékelik, illetve, ha minőségi időt biztosítasz neki, ha veled van, vagy ha más van vele. A gyerekek nem nagyon fognak arra emlékezni, hogy milyen játékokkal játszottak, és egyébként is szívesebben játszanak egy távirányítóval vagy egy vonalzóval, mint egy drága játékkal a boltból. A gyerekek az élményekre fognak emlékezni, és ezt nagyra értékelik gyerekként és felnőttként is.

3. Törődj magaddal jobban, amennyire csak tudsz!

Az önmagaddal való törődés egy nagyon fontos része az anyaságnak. Az az anya, aki nem törődik magával, nem törődik a gyerekeivel. A gyerekek boldogsága függ attól, hogy te törődsz-e magaddal vagy sem. Ha te nem vagy jól, a gyereked érezni fogja, ez a kendőzetlen igazság. Az anya, aki nem szakít időt önmagára, stresszes lesz, és úgy fogja érezni, hogy ő nem szerethető. Ha az anyuka stresszes, és úgy érzi, hogy ő nem szerethető, nem fog tudni szeretetet és teljes odaadást biztosítani a gyermekeinek, ahogyan arra szükség lenne.
Tehát! Szánj időt magadra! Olvass egy könyvet, engedj egy kád forró fürdő vizet és áztasd ki magad, menj el edzeni, vagy menj el kozmetikushoz. Mindegy hogy mi tesz éppen boldoggá vagy mi kapcsol ki, de ez szerves része kell legyen az anyaságnak, hogy aztán felfrissülve tedd a dolgodat mint jó anya. Ezen részében az anyaságnak nagy segítsége lehet egy bébiszitter, vagy valaki, aki ezidő alatt biztosít róla, hogy a gyerekeid jó kezekben vannak amíg nem vagy velük.

4. A kevesebb több.

A gyerekek, különösen, amikor még az első éveikben vannak az egyszerű dolgokat élvezik a legjobban. A gyerekek talán nem is érzékelik a bonyodalmakat és a sok rohangálást meg intézkedést, meg a dolgokat, amiket megoldunk nekik a boldogságuk érdekében, hogy az 1-3 éves gyerekednek tökéletes szülinapja legyen, vagy hogy olyan helyre vidd el nyaralni…Ők nem a nagy halom ajándékra fognak emlékezni, meg az ötmillió különböző márkás cumisüvegre vagy márkás babakocsira. Valljuk be, hogy ezek nagyrésze nem a gyerekekről szól. A gyerekek akkor a legboldogabbak, főleg, amikor kicsik, ha elmész velük egy fagyizóba, vagy sétálni, vagy lecsúszol vele a csúszdán a játszótéren. Ha megengeded neki, hogy kiformázza a sütiket, és ha közösen csináltok dekorációt otthonra az évszaknak megfelelően, neki maga lesz a legnagyobb boldogság. A gyerekek figyelme mindenfelé szétszóródik, kíváncsiak és tanulni akarnak, és nagyra értékelik, ha megengeded neki, hogy segítsen neked vagy ha közös munkába kezdtek az maga lesz nekik az álom. Ezek az emlékek és élmények azok, amik értéket adnak a gyermekeidnek.

5. A Kommunikáció a kulcs, hogy jó anya legyél.

A kommunikáció az a kulcs, ami segít neked abban, hogy kitaláld: hogyan legyél jó anya.
Eltekintve attól, hogy mennyit beszél vagy nem beszél a gyereked, a kommunikáció sokkal többről szól, mint a szavak számáról, ami kijön a gyermeked szájából. Ez sokkal inkább arról szól, hogy mennyire veszel részt aktívan abban, ami őt érdekli.
Csak tölts vele egy kis időt, értsd meg, vagy fedezd fel, hogy miért érdekli annyira az a könyv, játék vagy hangszer. Csak vedd észre, nyerj betekintést azon dolgokba, amikben ő érdekelt. Ha kicsi, főzz vele kávét a játék konyhába, vagy legózz vele és közben figyeld őt. Ha nagyobb, akkor ülj le vele és kérd meg hogy magyarázza el neked, hogy a fociban mi az, ami olyan nehéz vagy mit tanult aznap, és kérd meg hogy magyarázza el. Fedezd fel, hogy mi érdekli a gyermekeidet és nyerj olyan betekintést az életükbe és gondolkodásukba, nézőpontjaikba amire másképpen nem leszel képes, még akkor sem, ha megpróbálsz egy beszélgetést kezdeményezni vele.
Nem számít, hogy mennyire vagy éppen elfoglalt, (különösen, ha tinikről vagy szó), figyelj, légy érdeklődő és hallgasd meg őket. Mert talán ilyenkor van rád a legnagyobb szükségük.
A lehető legjobb, ha minél korábban elkezdesz a gyermekeiddel kommunikálni, mert ahogy nőnek, a nevelésük úgy lesz nehezebb és bonyolultabb, de ha megtanulsz velük idejében szót érteni, akkor elég sok mindenben megkönnyíted a saját dolgodat.

6. Találkozz a gyermekeiddel kettesben.

Minden gyereknek fontos, hogy fontosnak érezze magát és az egyik lehető legjobb módszer, hogy a gyermeked fontosnak érezze magát, hogy időt töltesz vele kettesben.
Természetesen nagyon fontos a családdal közösen eltöltött idő, de a gyerekeknek szüksége van arra, hogy egyenként is eltölts velük egy kis időt. Ezt az időt pedig használd fel arra, hogy megismerd a gyermeked, illetve, hogy felfedezd még jobban az érdeklődési köreit.

7. Legyenek az elvárások ésszerűek magaddal szemben.

Az egyik kulcs, hogy jó anya legyél az az, ha ésszerű elvárásokat állítasz fel magaddal szemben. Ha van egy totyogód, nem várhatod el magadtól, hogy a ház makulátlan legyen. Egy kisbaba vagy általában a kisgyerekek nagyon sok munkával járnak. Itt mérlegelni kell, hogy mi a fontosabb: hogy a gyerekek kellően el legyenek látva, vagy hogy csillogjon villogjon az otthonotok? Csak úgy, mint ahogy a tiniktől sem várhatjuk el, hogy mindent elmondjanak az életükből az utolsó részletig. Amint ésszerű elvárásokat állítunk fel, az anyukák boldogabbak lesznek, kevésbé fognak stresszelni és az élet is simábban megy mindenkinek a családban.

8. Tegyél kevesebbet, de azt jól.

Gyakran hallgatom az anyukákat, kifakadnak, hogy szoronganak mert nem tudnak szuper anyaként viselkedni… mintha bárki is elvárná, hogy húzd fel a csizmát és a köpenyt és repülj ezer felé és tegyél csodát. Nos, azt gondolod, hogy mindig tökéletesen tiszta konyhának kellene lennie, persze mellette segíteni a gyerekeknek a házifeladatban, mellette tökéletes munkát végezni, mert persze még dolgozol valamit, természetesen eközben teljesen a jelenben vagy, vacsorát főzöl a családnak, makulátlan a körmöd a bőröd, tökéletes a szemöldököd és a frizurád. Ugyan már! Válaszd ki azt a pár dolgot, minden napra. Állíts fel egy fontossági sorrendet. Nem kell tökéletesen tenni a dolgunkat, hanem hatékonyan. Ha nem vagy annyira jó a főzésben, akkor rendelj valamit, és közben segíts a gyerekeknek a házi feladatban. Egyszerű. És alapesetben (tudom, hogy nem mindig teljes a család) van egy másik szülő is és fel lehet állítani egy stratégiát és összedolgozni.

9. Állíts fel szabályokat.

A gyerekeknek szüksége van szabályokra, és ezt tőled várják el, hogy megkapják. Nagyon nagy felelősséged van azon, hogy amint képesek járni és beszélni, de már ezt megelőzve lefektesd velük a szabályokat, illetve, hogy miben tudnak hozzájárulni a háztartásban, kinek mi a feladata. Nem feladatod mindent egyedül megcsinálni. A gyerekek hidd el nekem, boldogan segítenek neked, és ezt engedned kell. Lehet, hogy az a tányér nem úgy lesz elmosogatva elsőre, és nem úgy lesz kiporszívózva és nem úgy lesz rend rakva, de idővel ez változni fog. Hálásak lesznek neked, mert nem lesznek életképtelenek, és neked is könnyebb lesz, ha nem kell mindent egyedül megcsinálnod. A gyerekek nagyon is értelmesek, és sokra képesek.

10. Engedd meg nekik, hogy hibázzanak.

Egyetlen szülőnek sem kötelessége folyamatosan futni a gyerek után és megoldani a problémáikat. Nyílván ez most a nagyobb gyerekekre érvényes. Persze fontos, hogyha a gyermeked nagy hibát követett el, vagy olyan problémája van, amit nem képes egyedül megoldani, tudjon hozzád fordulni.
De néha szükséges megengedni nekik, hogy hibázzanak és hogy rájöjjenek hogyan javítsák ki vagy oldják meg a kialakult szituációt. Az rendben van, ha adsz neki adatot a témával kapcsolatban, illetve adsz neki néhány nézőpontot, de ne oldd meg helyette a problémát, mert soha nem fogja megtanulni, hogy miként működik az élet, és hogyan oldjon meg problémákat, ha anya mindig mindent megold, illetve mindig elmondja, hogy mit hogyan csináljon.

Emlékezz, hogy elég jó anyának lenni csak perspektíva kérdése.
Most már tudod, hogy jó anya vagy, és hogy elég jó vagy!

Gajdán Éva Cintia, 
Alapító&Tulajdonos