Úgy érzed, a gyereked nem csinál semmit a ház körül?

Hogy is néz ki a forgatókönyv?

Egy hosszú nap után rohansz, hogy elhozd a gyereked az iskolából/óvodából, ahogy hazaérsz rohansz, hogy az asztalra tedd a vacsorát, rendet rakj és rohanj lefektetni a gyerekeidet. Ez csak egy hatalmas adag rohanás, kapkodás, miközben az jár a fejedben, hogy „Hogy a fenében tudnám rávenni a gyerekeimet, hogy segítsenek a ház körül?”

Az ok, amiért a gyerekek nem segítenek a ház körül, nem azért van, mert megpróbálnak nem segítőkészek lenni. A gyerekeknek nincs egy kész kidolgozott stratégiájuk arra hogy ‘Hogyan ne segítsek a szüleimnek”. Nincs ilyen kis kézikönyv és nincs ilyen gondolat.

Na de akkor miért nem segítenek?

Ez vagy azért van, mert nem tanították meg őket, nem várták el tőlük, vagy pedig jutalmat kaptak akkor is ha nem végezték el a feladataikat, ami tulajdonképpen eltántorította őket attól a gondolattól, hogy házimunkát végezzenek, illetve hogy segítsenek. Szeretném, ha először tudnád, hogy minden gyerek képes rá hogy segítsen. Valójában minden ember és gyerek sokkal többre képes, mint amennyiért mi elismerést adunk nekik. Már egészen korai életkortól kezdve a kisgyermekek és azon túli életkorban lévő gyerekek képesek segíteni. Szülőként először meg kell tudnod, mire képes gyermeked, azáltal, hogy lehetőséget adsz neki a gyakorlásra, felfedezésre és kipróbálásra.

Szeretném, ha emlékeznél erre a nagyon fontos idézetre;
„Ne tegyél semmit a gyerekeidért, amit ők maguk is megtehetnek.”

Amikor olyan dolgokat teszünk a gyerekeinkért, amiket ők maguk vagy szinte egymaguk is megtehetnek, akkor azt üzenjük a gyerekeinknek, hogy nem képesek az adott tevékenységre, vagy mi meg tudjuk csinálni jobban vagy gyorsabban. Ez csökkenti az önbizalmukat, és lassan kimeríti az energiaforrásaikat az iránt hogy bármiben is megpróbáljanak segíteni.

Amikor a gyerekek maguk csinálják a dolgokat, önállóságot és felelősséget építenek ki, csökkentve a negatív viselkedést, és időt és energiát takarítasz meg ez által. A teljes teljesítmény azt jelenti, hogy megoszthatod a háztartási munkát, és elkerülheted azokat a figyelemfelkeltő viselkedéseket, amelyektől annyira rettegsz.

Legyen életkorának megfelelő elvárásaid

Fontos, hogy legyenek elvárásaink, de az elvárásoknak ésszerűnek és az életkornak megfelelőnek is kell lenniük. Például; nem várnád el egy 2 évestől, hogy felporszívózza az egész házat, de lehet, hogy ezt az elvárást a 10 évesedre vonatkozóan már megkövetelheted. Vagy nem azt várnád el egy 3 évestől, hogy az egész házat leportalanítsa, de megkérheted hogy egy bizonyos polcot vagy pultot portalanítson vagy törölgessen le. Gondolj a gyermeked képességeire és életkorára, amikor új és igazságos határokat kezdesz felállítani. Minden gyerek más, és te mindenkinél jobban ismered a gyerekeidet. A gyerekek sokkal több képességgel rendelkeznek, mint tudjuk, ezért adj nekik esélyt a felfedezésre és a szárnyalásra.Hogyan lehet rávenni a gyerekeket házimunkára kenőpénz és jutalom nélkül?

A szülők szeretnék a házimunkát gyermekük életének természetes részévé tenni, de gyakran nem tudják, hogyan tegyék ezt kenőpénz vagy üres fenyegetés nélkül. 😀

Van megoldás és mód, de először is a szemléletváltást kell végrehajtanod. Ahhoz, hogy egy bármilyen korosztályú gyereket arra ösztönözhessünk, hogy segítsenek a ház körül, a szülőknek a következő gondolkodásmóddal kell rendelkezniük:

1. Mindenki segít

A gyerekek a felnőtteket, és különösen a szüleiket szeretnék utánozni. Ha vécét takarítasz, ők is vécéket akarnak takarítani. Ha salátát mosol és apróra vágsz, akkor ők is  salátát akarnak mosni és aprítani. Növeld lelkesedésüket, ne törd össze a ezt a hajtóerőt. Adj nekik lehetőséget felfedezésre és szárnyalásra, még akkor is, ha ez több munkát jelent a te számodra. Rávenni a gyerekeket, hogy segítsenek a ház körül, több időbe és több erőfeszítésbe is kerülhet, de hosszú távon az önbizalmukat építi, és életvezetési készségeiket tanítja.

2.  Kerüld a jutalmakat és a kenőpénzt

A kisgyerekek fantasztikusan kiváló asszisztensnek születnek! Szinte kétségbeesetten segíteni akarnak anyának vagy apának bármiben, amit csak meg kell csinálni és még azon túl is. Mennyire szeret a csemetéd seperni vagy mosogatni? Kisgyermekként mindkét testvéremmel egy széken álltunk a mosogató mellett, és edényt edény után mosogattunk el egy buborékokkal teli mosogatóban. Ugyan nem volt tökéletes, de nagyon boldogok voltunk és borzasztóan elszántak.

A gyerekeknek természetes belső motivációjuk van.

3. Mindenkinek van saját feladata

Ahogy a gyerekek tanulnak és fejlődnek, készen kell állniuk arra hogy legyen saját feladatuk. Ha ez nincs meg, akkor igen, ez további rendetlenséghez vezethet. A gyerekek itt tanulják meg először, hogy mi az a csapatmunka, mit jelent segíteni, és hogy mit jelent egy csapat részesének lenni. Ezek olyan készségek, amelyek életük végéig megmaradnak. Tanulmányok kimutatták, hogy azok a gyerekek, akik otthon segítenek, boldogabbak. Azok a gyerekek akik segítenek azoknak nagyobb az önbizalmuk és a sikerélményük virágzik.

4. A gyakorlat teszi a mestert

Ha lehetőséget adsz a gyerekednek, hogy segítsen a ház körül, akkor adj neki teret, hogy önállóan kitalálja és megoldja a dolgokat. Előfordulhat, hogy nem tisztítja meg tökéletesen a padlót, a mosogatás sem makulátlan és nem rakja a játékokat a megfelelő dobozba. Lehet, hogy a szőlőt nem mossa elég sokáig, és a szőnyeg porolása csak porosabbá tette a házat. Ez teljesen rendben van. Ez nem a tökéletességről szól, hanem az életértékeik és készségeik fejlesztéséről, hogy támogatóak és segítőkészek legyenek.

5. Ne várd el a tökéletességet

Nem lesz szórakoztató a gyerekeknek, hogy segítsenek a háztartásban, ha megkéred őket, hogy tegyenek meg valamit, majd minden lépésüket nagyító alá teszed. Mivel így megtanulnak kételkedni képességeikben és félni a kudarctól. Aggódni fognak, hogy nem csinálják olyan jól vagy olyan hatékonyan, mint te. Te viszont arra fogod ösztönözni őket ezzel, hogy ne segítsenek. Ehelyett fogadd el, hogy kezdetben nem biztos, hogy olyan jó munkát végeznek majd amikor elkezdik. Lehet, hogy egy kicsit zavarosabb, és több idődet is igénybe veheti majd. De azt is tudd, hogy a gyakorlással idővel egyre jobbak lesznek! Hosszútávon pedig nagyon is megköszöni magát a jelenlegi munkád.

Tehát, amikor megváltoztatod a nézőpontod, és elkezded rávenni a gyerekeket, hogy többet segítsenek a ház körül, illetve a háztartásban, ne felejtsd el szórakoztatóvá tenni. Vegyél részt családként, és ne várd el a tökéletességet. A kész jobb, mint a tökéletes, és a gyereked tudd, hogy nagyon tehetségesek.

„Ne tegyél semmit a gyerekeidért, amit ők maguk is megtehetnek.”

Tartsd szem előtt ezt az idézetet, amikor elkezded bevonni a háztartásba. Higgy a gyerekeidben és mindenben, amit önállóan képesek megtenni.
Hagyj egy  kommentet arról, hogy szerinted mi a legnagyobb kihívás abban, hogy gyermekeid rávedd, hogy segítsenek a ház körül illetve a háztartásban.

Személyesen írok vissza!

Gajdán Éva Cintia