Hogyan segíthetünk a gyerekeknek őszinte alternatívákat találni az igazság elferdítése helyett?

Milyen okok miatt hazudnak a gyerekek?

Mit tehetnek a szülők a hazugság ellen?

Hogyan segíthetnek a szülők gyermekeiknek elkerülni a hazudozást?

Valamikor mindannyian megtapasztaljuk, hogy a gyerek hazudik (nagyot vagy kicsikét) – ez a fejlődés természetes és normális része. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ez a helyes, vagy amit figyelmen kívül kell hagynunk, de ez valami, amit fel kell becsülnünk, ez egy meglehetősen bonyolult fogalom a gyermekeink számára.

Az alábbiakban kitérek erre egy kicsit bővebben, de ha belegondolsz a hazugságba és abba, hogy mi van ezzel, akkor látni fogod, mire gondolok, amikor azt mondom, hogy bonyolult!

Különböző szaknyelvi szókincsünk van a hazugsággal kapcsolatban, mint például a „hazugság”, „fehér hazugság”, „mesék mesélése” stb. Biztos vagyok benne, hogy ha arra kérném, hogy írd le, mit jelent ezek mindegyike, kissé eltérő súlyossági szintet adnál mindegyikre. . Azonban csendesen elfogadják társas viselkedésünk részeként, hogy hazudhatunk (hazudhatunk vagy füllenthetünk) annak érdekében, hogy valakit vagy helyzetet jobbá tegyünk, legalább is azt gondoljuk hogy ez a legjobb megoldás. Mindannyian beszéltünk arról, hogy „mondunk egy kis fehér hazugságot” olyan dolgokkal kapcsolatban, mint például, hogy terveket szőttünk, de aztán úgy éreztük, hogy nem akarunk elmenni, és fehér hazugságot mondunk, hogy kiszabaduljunk belőle (általában azért, hogy megvédjük a másik érzéseit. Így nem meglepő, hogy gyermekeink is hasonlót fognak tenni.

Gyermekeink számára az a kihívás, hogy megértsék, amikor a „fehér hazugság” mondása rendben van, de a „nagy hazugság” nem. Gyermekeink látják, hogy például ezeket a „fehér hazugságokat” mondjuk, de aztán azt mondjuk nekik, hogy ne hazudjanak, így ez megzavarja őket.

A gyerekek több okból is hazudhatnak:

Ez lehet azért, hogy átvegye az irányítást egy helyzet felett, hogy az az ő javára működjön. Ez gyakran előfordulhat amikor megpróbálják elkerülni, hogy bajba kerüljenek, vagy eltitkoljanak valamit, amit tettek.

Segítség az elsöprő érzelmek, például a zavar vagy a szorongás kezelésében. Előfordulhat, hogy a gyerekek olyan történetet (hazugságot) szeretnének létrehozni, amivel jobban érzi magát, és eltávolítja őket az esetlegesen átélt helyzet valóságától.

A kisebb gyerekek gyakran hazudnak, amiről azt remélik, hogy igazak, mint például azt, hogy olyasmit tettek, amit nem, pl. „Elmentem egy boltba, és megvettem az összes játékot!”

Az idősebb gyerekek, tinédzserek és tizenévesek néha hazudhatnak a saját magánéletük védelme érdekében.

Egyes gyerekek valójában nem tudják ellenőrizni a hazugságot, különösen azok, akik az önuralommal vagy önfegyelemmel küzdenek.

A hazugság gyakran nagyobb figyelmet kaphat a felnőttek és – életkortól függően – a társak körében, ami egyes gyerekeknél arra készteti őket, hogy többet hazudjanak, hogy továbbra is felkeltsék a figyelmet.

Ahogy fentebb említettem, mi (felnőttként) néha társadalmi okokból hazudhatunk. Lehet, hogy azért, hogy elkerüljük valaki érzéseinek megsértését, vagy azért, mert úgy érezzük, ez a helyes lépés ebben a helyzetben. A gyerekek ekkor úgy érzik, a megfelelő megértés nélkül megtenni ugyanezt.

Kisebb gyerekeknél gyakran előfordulhat, hogy megvizsgálják az okot és az okozatot, így például ha gyereked azt mondja, hogy „megettem az összes gyümölcsöt”, de tudod, hogy megetette a kutyával, mi történik? Mi a reakciód? Az, ahogyan reagálunk, gyakran arra készteti gyermekeinket, hogy megtanulják, mi a helyes és mi a helytelen, ezért fontos, hogy nagyon világosan lássuk, mit csinálunk, és mi a példaképünk, miközben figyeljük és kezeljük őket.

Azért is csinálhatják, hogy jobbnak tűnjenek, és potenciálisan lenyűgözőbbnek tűnjenek mások előtt. Segíthet felfújni az önbecsülésüket, vagy segíthet abban, hogy egy csoporthoz/barátsághoz tartozzanak stb.

A gyerekek hazudhatnak, hogy megszerezzenek valamit, amit akarnak. Ez nagyon gyakori ok lehet, és gyakran ez az egyik első alkalom, amikor észreveszi, hogy gyereked hazugságot használ.

Előfordulhatnak olyan szakaszok is, amikor a gyerekek fantáziája valóban felszabadul, és megpróbálják kidolgozni a különbséget a valóság és a fikciói között, hogy el tudjanak mesélni olyan „történeteket”, amelyek kidolgozottak és nyilvánvalóan nem igazak. Ez néha azt jelentheti, hogy amikor elmagyarázod, hogy amit mondanak, az nem igaz, akkor nagyon védekezővé válhatnak és időnként összezavarodhatnak, mert nem tudják megérteni, hogy bizonyos dolgok miért nem lehetnek igazak.

Valóban normális része a hazugság a fejlődésnek?

A válasz erre igen! Körülbelül 3 éves kortól lehet, amikor először láthatod gyereked hazudni. Gyakran előfordul, hogy amikor ráébrednek, hogy nem mindenki lát vagy nem mindent tud, így mondhatnak vagy tehetnek dolgokat anélkül, hogy te mindig tudnád az igazságot. Ez érdekes lehet számukra, és gyakran ki kell próbálniuk, meddig mehetnek el, mi történik, ha mégis kimondják ezeket, és azt is, hogy milyen érzés.

Körülbelül 4-6 éves koruktól kezdenek el többet hazudni a gyerekek. Még az is lehet, hogy megpróbálják fejleszteni készségeiket, és azon dolgoznak, hogy testbeszédüket hozzáigazítsák ahhoz, amit mondanak. Azonban gyakran, ha kérdéseket teszel fel azzal kapcsolatban, amit mondanak, vagy ráveszed őket, hogy magyarázzák el, az oda vezet, hogy őszinték és igazat mondanak.

Ahogy a gyerekek idősebbek, egyre jobban tudnak hazudni, és nem mindig kapják el őket. Ennek az az oka, hogy jobban megértik, hogyan gondolkodnak az emberek, hogy a cselekvéseknek milyen következményei lehetnek, valamint nagyobb a szókincsük.

Fontos észben tartani, hogy a hazugság normális része a fejlődésnek, és a társadalomnak. (Kihívnálak, hogy találj valakit, aki elmondhatja, hogy soha nem hazudott..!)

Mit tehetsz, hogy átsegítsd gyermekedet ezen a hazugságon?

Nézd meg, mi válthatja ki a hazugságot, ha az most kezdődött. Ez a gyereked fejlődési szakasza (amint azt fentebb kifejtettük), azért, hogy elfedjen valamit, vagy a gyereked éppen akkor átélt érzelmeinek köszönhető? Ha meg tudod találni a kiváltó okot, az segíthet megtalálni az okot, amiért gyereked úgy érzi, hogy hazudnia kell.

Fontos, hogy mindig világossá tedd gyermekednek, hogy bármit is tesz, elmondhatja az igazat, és te segítesz neki a helyzeten. Fontos, hogy gyereked tudja, hogy szeretnéd, ha jól érezné magát amikor elmondja neked az igazat, még akkor is, ha olyasmit tett, amit nem kellene, ahelyett, hogy úgy érezné, hazudnia kell.

Ellenőrizd az igazságot, ahol tudod, így lehet, hogy „apu azt mondta, hogy ehetek édességet az ebédemhez”, így te ezt válaszolhatod: „Oké, meg kell beszélnem ezt apuval. Adok pár percet neked, hogy gondolkodj és meglátod, meg akarod-e változtatni a véleményedet, hogy apa ezt mondta.”

Ne próbáld meg elkapni gyereked, és ne bélyegezd őt hazugnak. Gyakran amikor úgy érezzük, hogy a gyermekünk csalóka, az kiváltó ok lehet számunkra, és úgy érezhetjük, hogy hülyét csinálnak belőlünk, amire általában nem reagálunk jól (ez lehet a kiváltó okunk!). Próbáld észben tartani, hogy egy fejlődési szakaszon mennek keresztül, értelmet adnak érzéseiknek és érzelmeiknek, amelyeket akkor tapasztalnak, vagy úgy érzik, hogy bármilyen okból nem képesek elmondani az igazat. Ezután az TE feladatod, hogy segíts neki ezen keresztülmenni, és megértse, milyen következményei vannak a hazugságnak.

Bátorítsd őt, hogy mondják ki az igazat, és világosan fogalmazd meg az őszinteség fontosságát. Ez történhet az igazmondásról szóló könyvek olvasásából, de a te példamutatásodból és a hazugság fogalmának magyarázatából is – soha nem feltételezhetjük, hogy a gyerekek majd csak megértik!

Dicsérd meg a gyereked, hogyha igazat mondtak. Mint minden más dologban, ha pozitívak vagyunk, és megerősítjük, amikor gyermekeink megfelelő viselkedést tanúsítanak, ez segít a gyereknek megérteni, mi a helyes és mi a helytelen.

Mint minden fejlődési szakaszban, néhány gyermeknek több időre van szüksége ahhoz, hogy megértse az általuk tapasztalt és tanultak mögött rejlő fogalmakat. Fontos, hogy empátiát fejlesszünk ki gyermekeinkkel, ha hazudozásról van szó, mivel nehéz lehet megérteni és elsajátítani, de idővel, magyarázattal és példaképekkel ez megtörténhet.

HA komoly változásokat szeretnél, hogy te és a gyermeked jobban érezzétek magatokat, hívj fel és FOGLALD LE az INGYENES, 30 perces felmérést a megadott elérhetőségeken.

Gajdán Éva Cintia, Alapító