Egy pillantás a dührohamokra:

1.Mik azok a dührohamok?

2. Hogyan kerüljük el a dührohamokat

3. Stratégiák dührohamokra

  1. Mik azok a dührohamok ?
    A dühroham nagyon jellemző viselkedés a kisgyermekek számára. A legtöbb esetben, mire a gyerekek elérik az óvodás kort, a dührohamok elmúlnak. Tehát, ha arra kíváncsi, hogy kisgyermeke dührohamai  „normálisak”-e, a válasz igen! A dühroham az egyik módja a kisgyermekek érzelmeinek kifejezésére. A kisgyermekek nem tudják kifejezni érzelmeiket verbálisan, és gyakran a dühroham a legjobb módja annak, hogy elmondják, hogy szeretnének vagy hogy mire van szükségük.

A dührohamok magukban foglalhatják a rugdosást, sikoltozást, sírást, ütést, hogy földhöz vágja magát, vagy az összeset egyszerre! A dührohamok az enyhétől a szélsőségesig változhatnak, néha akár egy óráig is eltarthatnak. A kisgyermekek dührohamot kaphatnak, amikor azt mondod nekik, hogy „nem”, vagy amikor nem vagy  hajlandó engedni a kérésüknek. A gyerekek gyakran dührohamot kapnak, ha a testvéreikre több figyelem irányul, vagy elveszítik az általuk játszott játékot. A dührohamok másik fontos oka, hogy a gyerekek alapvető és érzelmi szükségleteik kielégítésén dolgoznak.

2. Hogyan kerüljük el a kisgyermekek dührohamait?
A dührohamokat nem mindig lehet elkerülni, de ha megadod a gyereked alapvető és érzelmi szükségleteit, akkor a legtöbbször megtanulhatja elkerülni a dührohamokat.

Alapvető szükségletek: alvás, táplálkozás és biztonság
Érzelmi szükségletek: figyelem és erő

Úgy értem, hogy gyerekednek két fő doboza van; alapvető szükségletek doboza és érzelmi szükségletek doboza. Szülőként ezt a két dobozt naponta tele kell rakni a dührohamok elkerülése érdekében. Az első és legfontosabb doboz az alapvető szükségletek doboza. Ebben a dobozban rejlik a dührohammentes napok arany kulcsa, az ALVÁS. A minőségi vagy mennyiségi alvás hiánya lehet felelős a helytelen viselkedések mintegy 90%-ért.

Ahhoz, hogy elkezdhessük csökkenteni ezeket az epikus kisgyermekek dührohamait, azt szeretném, ha alaposan megnéznéd gyermeked alvását. Megfelelő minőségű és mennyiségű alvást kapnak-e. Könnyen lefekszenek? Képesek önállóan elaludni és egész éjjel aludni? Az alvásproblémák megoldása az első lépés a dührohamok megoldásában.

Szeretnél lépésről lépésre egy tervet kisgyereked alvási kihívásainak megoldására?

A gyerekeknek erőre és figyelemre van szükségük?
Gyermekének minden nap „X” mennyiségű erőre és figyelemre van szüksége ahhoz, hogy be legyen jelölve az érzelmi szükségletei négyzet.

Az érzelmi szükségletek doboza a gyereked erejét és figyelemigényét tartalmazza.

⇒ Az erő a gyereked önbizalmának és képességeinek érzése.

⇒ A figyelem a gyerekednek a saját szemszögéből való figyelemigénye.

Képzeld el, hogy gyerekednek naponta két nagy, láthatatlan vödör lebeg a feje fölött.

Megadni az érzelmi szükségletet a dührohamok elkerülése érdekében: A szülők feladata, hogy segítsenek minden nap feltölteni ezeket a vödröket, hogy a gyerekek megfelelő erőt és figyelmet kapjanak. Ha gyermeked vödre nincs tele, küzdeni fognak azért, hogy kielégítsék ezeket az igényeket, amelyek gyakran dührohamok, nyafogás, sírás, figyelem vagy együttműködés megtagadása formájában jelentkezik. Mindazok a viselkedések, amelyek a töréspontunkhoz visznek minket! Ne feledd, hogy a kisgyerekek nem tudják verbálisan kifejezni érzelmeiket és szükségleteiket, ezért dührohamokhoz folyamodnak. Amikor A gyereked dührohamot kap, hasznos ellenőrizni, hogy kipipáltad-e ezt a két kisvödröt.

Dühroham stratégiák

Fontos tudni, hogy a kisgyermekek dührohamai teljesen normálisak, de ha előfordulnak, tudd, hogy vannak stratégiák a dühroham megállítására. Ha legközelebb a gyereked ideges lesz, azt szeretném, ha először kérdezd meg magadtól:

„Kipipáltam a „gyermekem alapvető és érzelmi szükségletei” mezőket? Fáradt vagy túl éhes a gyermekem?”
„Kipipáltam a „gyermekem érzelmi szükségletei” mezőt? Megfelelő hatalmat és figyelmet kaptak ma?”

4 lépés a dührohamok lerövidítésére:

Miután megválaszoltad ezeket a kérdéseket, tudni fogod, hogyan lehet elkerülni a problémát a továbbiakban. De a pillanat hevében jó, ha van néhány dühroham-stratégia a hátsó zsebedben!

Nézzünk egy forgatókönyvet;

Azt mondtad a gyermekednek, hogy „nem”, hogy még egy csokit kapjon. Látod, hogy gyermeked kezd összeomlani és csak másodpercek kérdése, hogy a gyermeked nulláról százra menjen! Izzadság, könnyek, sikoltozás, dühroham túlterhelés. Ezen a ponton fontos, hogy segíts a gyerekednek uralkodni érzelmei felett. Ezt megteheted, ha követed a 4 lépésemet a dührohamok lerövidítésére:

  1. Gugolj le, szemmagasságba, és higgadtan, nagyon fontos, érvényesítsd a gyermeked érzéseit. „Látom, hogy ideges vagy, amiért nem kapsz még egy csokit. Nagyon sajnálom, de holnap kaphatsz még egy csokit.”

2. Ne vegyél részt benne. Ha megpróbálod lebeszélni gyermeked a dührohamról, az általában meghosszabbítja ezt a viselkedését. Ehelyett hagyd hogy megélje ezt az érzelmet, majd mondd ezt neki: „Szívesen csevegek veled, ha készen állsz.” Ezzel tudatod a gyerekeddel, hogy itt vagy neki, de nem veszel részt a dührohamban.

3.Elsétálsz. Adj teret gyerekednek, hogy kifejezze az érzelmeit.

4.Először kapcsolódj, majd irányíts. Miután megnyugodott és készen áll, öleld meg őt. Adj neki egy igazi kapcsolódási pillanatot, mielőtt időt szánnál arra, hogy elbeszélgess vele arról, hogy mi okozta benne a felháborodást.

Tantrum Recap

A dührohamok normálisak, de nem kell minden nap vagy egész nap előfordulnia!
Tanuld meg  kipipálni gyermeked „alapvető és érzelmi szükségletei mezőit”, hogy elkerülje a dührohamokat.
Kövesd a dühroham stratégiákat az intenzitás lerövidítésére és csökkentésére.

 

Gajdán Éva Cintia, Alapító